Comunicat de presă – Ediția a VI-a, 20 septembrie 2019

09/09/2019

Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa şi Primăria Municipiului Târgovişte, în parteneriat cu Fundaţia Culturală „Ion Dolănescu” organizează, în zilele de 20 şi 22 septembrie 2019, în Piaţa Mihai Viteazul din Târgovişte, începând cu orele 18:00, cea de-a VI-a ediţie a Festivalului – Concurs Naţional „Ion Dolănescu”.

Concursul este deschis artiştilor amatori, solişti vocali din ţară şi din străinătate, interpreţi ai cântecului popular românesc, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 30 de ani. Conform Regulamentului, nu se admite participarea aceluiaşi interpret la mai mult de trei ediţii ale Festivalului. De asemenea, concurenţii care au câştigat Marele Premiu nu mai au dreptul să participe la concurs. Câştigătorii celorlalte premii se mai pot înscrie, cu condiţia să nu fi participat la mai mult de două ediţii.

Fişele de înscriere la concurs sunt disponibile pe pagina web a Centrului Județean de Cultură Dâmbovița la adresa: www. http://www.cjcd.ro/ şi, după completare, vor fi trimise prin e-mail la adresa: office@cjcd.ro sau prin fax la numărul 0245/613112, până la data de 15 septembrie 2019. Acestea vor fi însoţite de partiturile pieselor pe care concurenţii urmează a le interpreta. Atenţie: fişele incomplete duc la excluderea concurenţilor de la preselecţie! Taxa de înscriere, în valoare de 50 de lei, va fi achitată în ziua preselecţiei la Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa.

Concurenţii vor interpreta trei cântece: unul fără acompaniament (doină sau baladă), unul cu acompaniament orchestral, precum şi un cântec din repertoriul marelui interpret Ion Dolănescu. Acompaniamentul în concurs va fi asigurat de Orchestra Populară „Chindia”. Este permis şi acompaniamentul cu taraf tradiţional, în condiţiile în care se consideră că acest moment pune în valoare specificul muzical tradiţional al zonei din care provine concurentul, însă cheltuielile privind deplasarea formaţiei de acompaniament vor fi suportate de către concurent, cu precizarea „formulă tradiţională” în fişa de înscriere. Timpul maxim alocat fiecărui concurent va fi de 8 minute, iar depăşirea acestui interval atrage descalificarea concurentului. Totodată, participanţii sunt sfătuiţi să prezinte, pe cât posibil, piese care nu au intrat în circuitul Radio sau TV.

Preselecţia concurenţilor va avea loc la 20 septembrie 2019, orele 10:00, la sediul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa din Târgovişte, concursul desfăşurându-se într-o singură etapă, în prima zi de Festival, (20 septembrie 2019), la Târgovişte, iar câştigătorii vor evolua în Gala laureaţilor, la 22 septembrie 2019.

Juriul Festivalului – Concurs Naţional „Ion Dolănescu” va fi alcătuit din personalităţi de seamă din domeniul cercetării şi interpretării folclorului românesc (etnomuzicologi, folclorişti, interpreţi celebri, redactori muzicali, profesori, dirijori), precum şi din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Concurenţii vor primi diplome şi însemne ale Festivalului – Concurs Naţional „Ion Dolănescu”, iar juriul va acorda următoarele premii: Marele Premiu –Trofeul „Ion Dolănescu”– 2.500 lei, Premiul I – 2.000 lei, Premiul al II-lea – 1.500 lei şi Premiul al III-lea – 1.000 lei.

Informaţii suplimentare se pot obţine accesând site-ul Centrului Județean de Cultură Dâmbovița la adresa: http://www.cjcd.ro/, unde este disponibil Regulamentul Festivalului care cuprinde şi fișa de înscriere în concurs.
De asemenea, la 22 septembrie 2019, de la orele 18:00, tot în Piaţa Tricolorului din Târgovişte, laureaţii Festivalului – Concurs Naţional „Ion Dolănescu” vor fi premiaţi. Pe parcursul serii, spectatorii vor asista la momente artistice excepţionale susţinute de Doiniţa şi Ionuţ Dolănescu şi de invitaţii: Maria Cârneci, Petrică Miţu Stoian, Maria Ghinea, Ionuţ Sidău, George Rotaru, Nicolae Onilă (acordeon), Florin Ştefan, în acompaniamentul Orchestrei „Lăutarii” din Chişinău, dirijor: maestrul Nicolae Botgros. Prezintă: Florin Georgescu jr. şi Adriana Ion.
Evenimentul cultural este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Director Festival,

Ionuţ Dolănescu
Preşedintele Fundaţiei Culturale „Ion Dolănescu”

Co-producători: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Consiliul Judeţean Dâmboviţa,